Politie

Service design zorgt voor innovatie en optimalisatie identiteitsvaststelling via biometrie (BVID)

Uitdaging

De politie en de Koninklijke Marechaussee registreren de identiteit van iedere verdachte of vreemdeling die ze aanhouden zodat een integer en integraal persoonsbeeld kan worden vastgelegd. Daarvoor maken ze gebruik van de Basis Voorziening Identiteitsvaststelling (BVID). De bediening hiervan is complex en niet gebruiksvriendelijk waardoor onervaren gebruikers moeite hebben met de registratie. Tevens is het systeem verouderd en moet er worden gekeken naar een aanpak voor de ontwikkeling van een nieuwe voorziening.

Aanpak

Door het afnemen van een UX-Scan is de gebruiksvriendelijkheid van de voorziening in kaart gebracht. Vervolgens zijn op basis van deze bevindingen de huidige processen geoptimaliseerd en de interactie verbeterd. Daarnaast zijn een aantal co-creatie sessies gefaciliteerd om een visie en roadmap op te zetten.

Resultaat

Jaarlijks zijn worden meer dan 250.00 registraties met de voorziening gedaan waarbij de doorlooptijd van het proces is verkort van ongeveer een kwartier naar enkele minuten. De voorziening is zowel voor de eindgebruiker als verdachte of vreemdeling gemakkelijker geworden. Verder zijn de eerste stappen gezet richting de ontwikkeling van een nieuwe voorziening.

Opdrachtgever

Politie – Productielijn Vreemdelingen, Identificatie en Biometrie

Ingezette expertises

Service Design, UX Design, Agile, Scrum

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem contact op met Ivo Salters. Hij kan je hier alles over vertellen

06 - 23 05 42 39 ivo@numa.nl